Kira bedelinin tespiti hakkındaki makalemizde, konuyla ilgili tüm detaylara ulaşmanızı amaçlıyoruz.
Kira Bedelinin Tespiti Nedir?
Kanunun, taşınmazlarını kiraya veren mal sahiplerine, beşinci uzayan yıldan sonra mahkemeden güncel kira bedelinin tespitini isteme hakkı vermesidir. Bu düzenlemenin amacı, yıllar içinde çevredeki taşınmazlara göre kira bedeli düşük kalan taşınmazların kira bedelinin güncel hale getirilmesidir. Örneğin yedi yıl önce 2.000 TL bedelle kiraladığınız taşınmazın kira bedeli, bu süre içinde yapılan artışlarla 7.200 TL’ye gelmiş olmasına rağmen, aynı çevrede ve benzer özelliklerdeki taşınmazlar artık 13.000 TL’ye kiraya veriliyorsa, bu davayı açmanız durumunda kazanmanız ve bedelin yükseltilmesi çok muhtemeldir.
Kira Bedelinin Tespiti Davası’nın açılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:
- Taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi olması,
- Davayı açan tarafın hukuki yararı olması,
- Kira sözleşmesinin beşinci uzayan yıl şartına sahip olması.
Kira Bedelinin Tespiti Dava Açma Süresi
Bu dava süre ile kısıtlama olmaksızın her zaman açılabilir. Ancak kanuna göre kira bedelinin tespiti davasının yeni kira döneminin başlamasından en geç otuz gün önceki bir tarihte açılması halinde, yeni kira döneminin tamamı için bağlayıcı bir sonuç alınabilecektir. Hatta yeni kira döneminin başlamasından en geç otuz gün önceki bir tarihte ihtarname gönderilmesi durumunda da, yeni kira döneminin içinde herhangi bir zamanda açılan dava tüm dönem için bağlayıcı şekilde sonuçlanacaktır.
Kira Bedelinin Tespiti Davası Ne Kadar Sürer?
Son dönemde enflasyonist piyasalar nedeni ile bu konuda açılan dava sayılarında artış yaşanmakta olup, bu nedenle mahkemelerde iş yükü artmaktadır. Bu sebeple bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte ortalama bir sene civarında sürmesi muhtemel bir davadır.
Kira Bedeli Ne Kadar Artar?
Mahkemenin yapacağı bilirkişi incelemesi sonucu piyasadaki rayiç kira bedeli ile denk bir artış yapılacaktır. Ancak davalı kiracının taşınmazda ne kadar süredir oturduğu hususu da dikkate alınarak belirlenen bu bedel üzerinden cüzi bir indirim yapılacaktır. Yukarıda verdiğimiz örnekten yola çıkarsak yedi yıl önce 2.000 TL bedelle kiraladığınız taşınmazın kira bedeli, bu süre içinde yapılan artışlarla 7.200 TL’ye gelmiş olmasına rağmen, aynı çevrede ve benzer özelliklerdeki taşınmazlar artık 13.000 TL’ye kiraya veriliyorsa, mahkeme bu dava sonucunda 11.000 TL civarında bir bedele hükmedecektir.
Av. Metin MOLLASALİHOĞLU
Bu konuya dair dava açmak ya da danışmanlık hizmeti almak için randevu almak sureti ile avukatlarımızdan bilgi alabilir ya da ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.